POD kiadás - Ad Librum

POD általános kiadási program

A POD általános kiadási program gyors és olcsó megjelenést biztosít olyan könyveknek, amelyek célközönsége jól megközelíthető.

A POD igény szerinti nyomtatást jelent (print-on-demand). A könyvet nyomdakészre formáljuk, és amikor megrendelés érkezik, a megfelelő példányban kinyomtatjuk. Előnye az alacsony indulási költség, a nagyfokú rugalmasság, a környezet védelme és az, hogy a nyomdai költségekhez nem kell a szerzőnek hozzájárulnia.

A POD kiadás lényege:

 • A POD kiadási program kész kéziratokat vár, amelyből az Ad Librum könyvesbolti minőségű könyvet készít elő a szokásos munkafolyamatokkal (szöveggondozás, tördelés, borítókészítés, ISBN-beszerzés stb.).
 • A szerző (szerzői jog tulajdonosa) a nyomdai előkészítéshez járul hozzá, egyéb anyagi kötelezettséget nem vállal.
 • A könyveket az Ad Librum terjeszti közvetlenül a kiadói webboltból, a Bookline-on és a könyvtárellátón keresztül, továbbá a kiadói rendezvényeken (Könyvfesztivál, Ünnepi Könyvhét, könyvbemutatók).
 • A szerző a könyvéből önköltségi áron vásárolhat.
 • A könyv árát a szerző határozhatja meg, a jogdíja az önköltségi ár feletti rész teljes egészében.

A programba jelentkezési lappal lehet pályázni. Előtte azonban kérjük, olvassa végig alaposan a programról szóló részletes információkat is!

A POD kiadás – részletes információk

Kinek alkalmas a POD kiadás?

Milyen előnyei vannak az igény szerinti nyomtatáson alapuló kiadásnak?

 • minimális befektetést igényel: csak a nyomdai előkészítést (tördelés, borítókészítés, ISBN beszerzés stb.) kell finanszírozni, a nyomdaköltséget közvetlenül az olvasó fizeti;
 • a szerző eldöntheti, magas jogdíjat vagy alacsony könyvárat szeretne jobban;
 • korlátlan példány kinyomtatása lehetséges;
 • a könyvet korlátlan ideig piacon lehet tartani, akár a szerző halála után is;
 • bizonyos könyvkategóriákban jól lemérhető a könyv fogadtatása;
 • második lépcsőben könnyen át lehet térni nagyobb példányszámú, bolti forgalmazásra.

Kinek alkalmas az igény szerinti kiadás?

 • akik olyan műfajban írnak (pl. vers, novella), amelyet nehéz könyvesbolti terjesztésbe vinni;
 • akinek könyve alkalmas internetes terjesztésre (pl. informatika, blogok könyv változata);
 • akinek (legalábbis egyelőre) a megjelenés ténye a legfontosabb (pl. disszertációk, elsőkötetes szerzők);
 • aki egy jól megközelíthető olvasói csoportot céloz meg (pl. II. világháborús hadtörténet iránt érdeklődők, horgászok, kriminológusok).

Terjesztés

Nagyobb példányszámú megrendelés esetén az Ad Librum a saját költségén árengedményt ad a fizető megrendelőnek. Ez a szerzői jogdíj összegét nem csökkenti.

Az Ad Librum fenntartja a jogot és lehetőséget, hogy a webboltban már bizonyított, reménykeltő könyveket – pillanatnyi anyagi lehetőségeinek függvényében – nagyobb példányszámban kinyomtassa és boltláncokba (Líra, Libri) terjesztésre bocsássa. Erről a szerzővel előzetesen egyeztet. Új könyvek esetén a kiadó ilyet nem vállal.

Szerzői hozzájárulás

A POD kiadási programban a szerző a nyomdai előkészítéshez járul hozzá havi 20.000 forinttal nyolc hónapon át (vagy egyszeri 130 ezer forinttal). Az ár teljes bruttó ár, amelyhez semmilyen további (vagy pláne rejtett) költség nem járul.

A fenti előkészítési költség oldalmérettől és terjedelemtől független, legfeljebb különleges tördelés esetén nőhet (pl. képversek, magazinszerű tördelés).

Milyen szolgáltatásokat foglal magában a POD kiadás?

A mű minden olyan munkafolyamaton átesik, ami a készre írt kéziratból nyomdai anyaggá alakításhoz szükséges:

Könyvészeti feladatok:

 • ISBN beszerzés (az ISBN a könyvek egységes azonosítója);
 • a kötelespéldányok kezelése;
 • szakszerű kolofon és címnegyed a könyvben;

Nyomdai előkészítés:

 • szöveggondozás, vagyis a nyelvtani és gépelési hibák javítása, továbbá kisebb stilisztikai javítás;
 • tördelés, vagyis a kézirat átalakítása tipográfiailag helyes, a nyomdagépek által használható elektronikus állománnyá;
 • borítókészítés, vagyis olyan színes, esztétikailag és technikailag is megfelelő fájl létrehozása (akár a szerző által hozott illusztrációból is), amelyet a nyomda közvetlenül használni tud;

A tördelt levonatot és a borítótervet a szerző egyszer átnézheti és véleményezheti (“szerzői korrektúra”). Amennyiben a szerző nagyon konkrét elképzelésekkel rendelkezik a tördelést illetően (saját oldalterv, kikötött betűtípus stb.), felárral azt is megvalósítjuk. Szükség esetén a képeket szkenneljük (500 Ft/kép) és megegyezéses áron retusáljuk.

A szerző hozhat kész borítót is, de ez a fenti árat már nem csökkenti. Jobb szeretjük, ha egy borítóvázlatot és illusztrációkat ad a szerző, és nem késznek gondolt borítóanyagot.

Könyvkészítés

Az igény szerinti nyomtatásban megjelenő könyvek digitális nyomással készülnek, megjelenésükben azonban nem különböznek a hagyományos eljárással készült könyvektől.

Hogyan készülnek a könyvek a POD kiadásban?

Az igény szerinti nyomtatást (print-on-demand) a legutolsó digitális technológia teszi lehetővé. A digitális nyomtatók új generációja kiváló minőségben, viszonylag olcsón és megbízhatóan képes mind színes borítókat, mind könyvlapokat előállítani. Mivel nincs az ofszet nyomtatásra jellemző nagy alapköltség (levilágítás, lemezek, gépindulás stb.), a könyvárak versenyképesek lehetnek. A digitális nyomtatás teljesen rugalmas, így elvileg akár egyetlen példány is készíthető. A nyomatok minősége ugyanolyan, esetenként jobb, mint az ofszet nyomásé.

A kötészet teljesen hagyományos módon készül, nem különbözik attól, amit az ofszet nyomatoknál alkalmaznak. Összességében a könyv kinézete semmiben sem különbözik a bolti forgalomban látható könyvektől.

Az Ad Librum gondozásában megjelent minden könyv megtekinthető a kiadóban az előzetesen tájékozódni szerető szerzők számára.

Milyen korlátai vannak a digitális nyomtatásnak?

 • sajnos nem tudunk újrahasznosított papírra nyomtatni;
 • általában is a megbízhatóan használható papírok köre nagyon kicsi;
 • a színes nyomtatás (egyelőre) nagyon drága;
 • a keménytáblás kötés az alacsony példányszám miatt költséges (kézi kötést igényel).

Milyen formátumban lehet digitálisan nyomtatni?

Az alapformátum az A5, amely egészen pontosan 140 x 200 mm-es vágott mérettel rendelkezik. Árváltozás nélkül lehetséges ennél kisebb méretben nyomtatni (pl. verseskötetet). Az ennél nagyobb könyvek már egész A4-es papírt használnak el, ezért a B5, A4 és minden közbeeső formátum ugyanabban az árban van (amely közel kétszerese az A5 méret költségének).

Lehet-e színes vagy keménytáblás könyvet kiadni?

Elvileg lehet, de mindkettő nagyon megdrágítja a könyv előállítási árát. Színesben inkább csak mellékletet ajánlunk.

Mennyi a könyvek minimálára?

A kiadó meghatároz egy minimálárat (szerzői önköltségi árat), amelynél nem lehet kevesebb a könyv forgalmazási ára. A minimálár a teljes előállítási költséget magában foglalja, de nem tartalmazza a szerzői jogdíjat.

A minimálár 1000 Ft + könyvoldalanként 5 forint (A5-ös formátum esetén). Vagyis egy 60 oldalas verseskötet minimálára 1240 Ft (1000 Ft + 60 oldal × 4 Ft), egy 200 oldalas regényé 1800 Ft (1000 Ft + 200 oldal × 4 Ft).

A5-nél nagyobb, de max. A4-es könyvek (jellemzően a B5 méretűek) oldalankénti minimálára 1000 Ft + oldalanként 7 Ft. A színes oldalak egyenként 60 Ft-ba kerülnek. A keménytáblás könyvek felára 1000 Ft.

Mennyiért veheti meg a szerző a könyve példányait?

A könyv minimáláráért vagy – nagyobb mennyiség esetén – kevesebbért.

10 vagy több példány egy időben történő megrendelése esetén a szerzői ár 5%-kal, 20 példánytól 10%-kal, 50 példánytól 15%-kal, 75 példánytól 20%-kal, 100 példánytól 25%-kal, 300 példánytól pedig 50%-kal kevesebb! (Vagyis a fenti példában említett verseskötet 300 példányban 620 Ft, a 200 oldalas regény pedig 900 Ft példányonként.)

Szerzői jogok és jogdíj

Milyen mértékben mondok le a szerzői jogaimról?

A szerzői jogok tulajdonosával kötött szerződés a kiadónak területi korlátozás nélkül, a magyar kiadásra ad kizárólagos felhasználási jogot. Ez a következőképpen korlátozza a kiadót:

 • csak a magyar nyelvű kiadásra szól (a lefordított változat szabadon kiadható más kiadónál, akár másik országban is);
 • csak a könyv formátumban történő kiadásra vonatkozik (megfilmesítés, színpadra vitel, megzenésítés stb. joga a szerzőnél marad);
 • csak a kiadói kiadást teszi lehetővé (nem ad lehetőséget a jogok harmadik félnek való továbbadására);
 • csak addig él a kiadói felhasználási jog, amíg a szerző fel nem mondja a szerződést (amit 6 hónap után bármikor, indoklás nélkül megtehet).

A kizárólagos jog annyit jelent, hogy ugyanazt a könyvet nem lehet más kiadónál is a szerződés fennállása alatt megjelentetni (ami értelmetlen is lenne). A területi korlátozás nélküliség arra utal, hogy a kiadó külföldre is eladhatja a magyar nyelvű kiadás példányait.

Mennyi jogdíjat kap a szerző?

Amennyit a szerző megállapít magának! A minimálár felett a teljes befolyt összeg a szerzőé.

A végső könyvárat – ezzel a saját hasznát is – a szerző (jogtulajdonos) határozza meg azzal, hogy hozzáadja a kiadói minimálárhoz az általa elvárt hasznot. Alapesetben ez a többlet teljes egészében a szerzőé. (A megnövekvő terjesztési kockázat miatt a minimálárat többszörösen meghaladó könyvár esetén a kiadó fenntartja magának a jogot a terjesztési árból valamilyen árrés kikötésére.)

A szerző természetesen bármilyen kicsi vagy nulla jogdíjat is meghatározhat magának, ha az a célja, hogy a könyve minél olcsóbban kerüljön az olvasókhoz.

Hogyan értesülök a fogyásról és hogyan fizetik a jogdíjat?

A forgalomról és a felhalmozódott jogdíjról havonta fogyási jelentést küldünk. Ennek alapján a szerző kérheti a jogdíj kifizetését. A legkisebb kifizethető jogdíj (a végelszámolás esetét kivéve) 10.000 forint. A jogdíjból a szerző a következő adóbevallásában a többi jövedelmével együtt adózik.

A kiadás menete

A kiadási programba kérdőív kitöltésével jelentkezhet. A POD kiadásban a szerző a nyomdába kerülés előtt láthatja és javíthatja a könyvet. Az átfutási idő a szerződéskötéstől a kinyomtatásig általában 60 munkanap. Ebbe az időszakba természetesen nem számít bele a szerzői korrektúra ideje (az idő, amit a szerző a “kefelevonat” átnézésével tölt). Ha indokolt, a kiadási folyamat jelentősen lerövidíthető.

Láthatja-e a szerző a készülő könyvet?

A szerző nem csak láthatja, de kötelessége is megnézni, véleményezni és szükség esetén javítani a könyv próbanyomatát. Ez a szerzői korrektúra. A kiadási csomag egy szerzői korrektúrát tartalmaz.

Hogyan lehet a POD kiadásba jelentkezni?

Miután részletesen megismerkedett a kiadási ajánlattal, töltse ki az alábbi űrlapot!

A könyve címe:*

Miről és kinek szól a könyve?*

Milyen hosszú a kötet?

(leütésszám szóközökkel, verseknél oldalszám)

Szinopszis, kézirat vagy más dokumentum feltöltése

Név*:

Email cím*:

Telefonszám:

Bármilyen egyéb megjegyzés: