publisher==

Az Ad Librum kiadói csoport könyveinek katalógusa

Ad Librum, Személyes Történelem, Könyv Guru

Csizmadia Ervin új kötete 135 kisebb-nagyobb elmélkedést tartalmaz politikáról, történelemről, társadalomtudományról, irodalomról, zenéről, filmekről és – egyáltalán nem utolsósorban – mindennapi életünkről.

Ad Librum Kiadó, 2021.

300 oldal 130x200 mm 436 gr. 3990 Ft ISBN 978-615-5758-21-8

Megvásárolható: Könyvesbolt.Online (2590 Ft!)BooklineLibriLíraBook24

Ebook: eKönyv.hudiBookGoogle Könyvek

Csizmadia Ervin: A hiányzó másik fél. Politikai és kulturális elmélkedések

Olvasson bele! Google Books Vélemények: Moly

Mi történik, amikor a politikatudós nem vaskos könyvvel vagy tanulmánnyal, hanem rövidebb írásokkal áll a közönség elé? Semmi. Megszokott dolog, meg is van a neve: politikai publicisztika. De mi történik, ha a politológus se nem tanulmányt, se nem publicisztikát ír, hanem nagyon szubjektívre veszi a figurát, s rövid szösszeneteket ír? Csupán egy csöpp határátlépés.

Csizmadia Ervin új kötete 135 kisebb-nagyobb elmélkedést tartalmaz politikáról, történelemről, társadalomtudományról, irodalomról, zenéről, filmekről és – egyáltalán nem utolsósorban – mindennapi életünkről. Az 1688-as angol dicsőséges forradalomtól hétköznapi unalmainkig terjed a skála. A kis írásokat összefűzi a nagy és kicsi jelenségek iránti egyforma érdeklődés.

Csizmadia Ervin (1958) a Társadalomkutató Központ Politikatudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója és a Miskolci Egyetem Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének docense. A szerzőnek eddig tizenkét kötete jelent meg. Fontosabb könyvei: A magyar demokratikus ellenzék I–II–III. (1995); A Medgyessy-talány; „Elképzeltek maguknak egy miniszterelnököt” (2004); Politikai változáselmélet (2007); Miért „alaptalan” a magyar demokrácia (2014); A magyar politikai fejlődés logikája. Összehasonlítható-e a jelen a múlttal, és ha igen, hogyan? (2017).

A kötethez Dalos György író írt méltató utószót.

Hír a megjelenésről

De mi történik, ha a politológus se nem tanulmányt, se nem publicisztikát ír, hanem nagyon szubjektívre veszi a figurát, s rövid szösszeneteket ír? Csupán egy csöpp határátlépés.

A Magyar Hang könyvrecenziója

Csizmadia Ervin nem enged a középen állásból címmel közöl írást a Magyar Hang A hiányzó másik fél, közelmúltban megjelent könyvről.

Mandiner: Az Orbán-kormány nem követni, hanem formálni akarja a Nyugatot

Egyformán lehet-e „jó” európai az, aki a liberális, és az, aki a nem liberális demokrácia híve? Miért „túlkapás” az antidemokratikus liberalizmus és az illiberális demokrácia? Mit tanult az ellenzék a saját hibáiból 2022-re? – teszi fel a kérdéseket, és meg is válaszolja lapunknak Csizmadia Ervin. A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatójának néhány hete jelent meg új könyve A hiányzó másik fél címmel, amely a politológus szerző politikai elmélkedéseit tartalmazza. Az általa boncolgatott ügyekről, nemzeti szuverenitásról, a nemzetek feletti struktúrákról, a demokrácia formáiról, de a jövő évi választás esélyeiről is kérdeztük.

Telex: Ha az elitek nem tudnak szóba állni egymással, két párhuzamos Magyarország fog egymás mellett

A magyar politikatörténet régi sablonja, hogy a szétszabdalt ellenzék vehemensen gyűlöli a miniszterelnököt, éppúgy, mint most Orbánt – állítja Csizmadia Ervin. A politológus szerint az ellenzéki együttműködés önmagában nem elég: vízió, vezető és profizmus is kellene, és az kevés programnak, hogy váltsuk le a populizmust. Mi lenne itt egy ellenzéki győzelem után? Mennyire közhelyes a nyugatosodás hazai topikja? Hol kezdődne a nemzetegyesítés?

HVG: Mint a filmekben. Interjú Csizmadia Ervinnel új könyve kapcsán

Interjút készített a HVG Csizmadia Ervin politológussal új könyve, A hiányzó másik fél kapcsán. Szó esik benne arról, hogy a demokráciánk miért monológ, a könyv keletkezéséről, valamint arról, hogy miért van több kulturális témájú szöveg a kötetben. Csizmadia arról is beszél, hogy hogyan kapcsolódik össze a kultúra a politikával és a demokráciával.

YouTube: A nyugalomról - A hiányzó másik fél egyik elmélkedése videón

Csizmadia Ervin, az ismert politológus újabb könyve A hiányzó másik fél címen a közelmúltban jelent meg az Ad Librum Kiadó gondozásában. Ebből idézzük az alábbi elmélkedését arról, mit tart az írás legfontosabb titkának.


© 2008-2022 Ad Librum Kft.