publisher==

Az Ad Librum kiadói csoport könyveinek katalógusa

Ad Librum, Személyes Történelem, Könyv Guru

A több mint kétszáz éves kávéházi cigányzenéért a hazai művészvilág nagyjain (Ady Endre, Krúdy Gyula, Gárdonyi Géza stb.) kívül nemzetközi tekintélyek, uralkodók, zeneszerzők – többek között Mária Terézia, Erzsébet királyné, Liszt Ferenc és Brahms – is rajongtak.

Személyes Történelem, 2020.

280 oldal 130x200 mm 316 gr. 3990 Ft ISBN 978-615-5758-40-9

Megvásárolható: Könyvesbolt.Online (2490 Ft!)BooklineLibriLíra

Ebook: eKönyv.hudiBookGoogle Könyvek

Nyerges Erika: “Húzd rá cigány! Te örök, te áldott…” A kávéházi cigányzene története

Olvasson bele! Google Books Vélemények: Moly

A kávéházi cigányzene a mai napig szélsőséges érzelmeket ébreszt az emberekben. Vannak, akik dicsérik és a régi szép időket emlegetik fel, amikor még a prímás a fülükbe húzta a kedvenc nótájukat a terített asztalnál, míg mások elavultnak tartják. Szerintük nem felel meg korunk ízlésvilágának.

Mégsem valószínű, hogy el fog tűnni, hiszen a több mint kétszáz éves „kávéházi cigányzene” igazi túlélő. Szerepéről, társadalomformáló és polgárosodást elősegítő hatásáról kevesen tudnak. Sikerei hozzájárultak Magyarország pozitív nemzetközi megítéléséhez, kulturális forradalmához, irodalmi pezsgéséhez.

A hazai művészvilág nagyjai (Juhász Gyula, Ady Endre, Krúdy Gyula, Gárdonyi Géza, Blaha Lujza és még sorolhatnánk) közül sokan barátkoztak cigányzenészekkel, de nemzetközi tekintélyek, uralkodók, zeneszerzők – többek között Mária Terézia, Erzsébet királyné, József főherceg, Liszt Ferenc, Debussy és Brahms – is rajongtak muzsikájukért.


© 2008-2022 Ad Librum Kft.