publisher==

Az Ad Librum kiadói csoport könyveinek katalógusa

Ad Librum, Személyes Történelem, Könyv Guru

Egy legendás korszak – Morse távírójától (1837) a tranzisztor születéséig (1948) –, benne olyen híres és vitatott talányokkal, mint Marconi – Popov elsőbbsége, a Titanic és SOS legendája, Poulsen- és Ívlámpaadók.

Ad Librum Kiadó, 2009.

344 oldal A5 436 gr. 2990 Ft ISBN 978-963-9934-19-1

Megvásárolható: Könyvesbolt.Online (1990 Ft!)Bookline

Balás B. Dénes: A távírótól a rádióig. A rádiótechnika története az 1800-as évektől a II. világháborúig

Olvasson bele! Google Books

A szerző, Balás B. Dénes 1958-ban végzett a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban. Mint lelkes rádióamatőr QSO-zott az iskola első adóján, ezáltal nemcsak rádiótechnikus lett, hanem sejtjeibe ivódott a rádiós emlékek szeretete is. Bejárta Európa híresebb rádiótörténeti múzeumait és évente egy-egy cikkben publikálta az ott látottakat. Tagja volt 2006-ban az első magyar szikratávíró kísérlet 100. évfordulója tiszteletére újra megtett „Fiume – Ancona” adriai hajóútnak, amelyet sajnos már nem az „Előre” postahajón tehettünk meg. Több cikk íródott, sőt tudományos konferenciát is tartottunk a centenárium kapcsán.

A projekt történetileg legjobban felkészült, és legjobb „tollú” tagja, Dénes barátom ezután már elég elhivatottnak érezte magát, hogy megírja a „Rádiótörténet Bibliáját”. Ezt tartja kezében a Kedves Olvasó. Egy legendás, több mint 100 éves korszakot – Morse távírójától (1837) a tranzisztor születéséig (1948) – ölel fel a monográfia. Benne olyan híres és vitatott talányokkal, mint Marconi – Popov elsőbbsége, a Titanic és SOS legendája, Poulsen- és Ívlámpaadók. Izgalmasak és technikatörténetileg érdekesek a műsorszórást taglaló fejezetek, úgymint: Megszólal a rádió, Nagy műsorszóró állomások, Vezetékes rádió és URH technika.

A könyv stílusa kellemes. Bátran ajánlom a rádiózást szerető laikusok és szakemberek, a technikatörténet szerelmesei számára.

dr. Horváth László

a Puskás Technikum igazgatója


© 2008-2022 Ad Librum Kft.