Az Ad Librum kiadói csoport könyveinek katalógusa

Ad Librum, Expert Books, Személyes Történelem, Storming Brain, Könyv Guru

Az apának döntenie kell, feltegye-e a sárga csillagot, keresse-e reménytelenül elveszettnek látszó fiát, vagy a családja többi tagját védje. Egy 1946-os visszaemlékezés (nem fikció) újrakiadása.

Személyes Történelem, 2020.

188 oldal 130x200 mm 216 gr. 2990 Ft ISBN 978-615-5758-58-4

Megvásárolható: Könyvesbolt.Online (1990 Ft!)LibriLíraBook24

Ebook: eKönyv.hu

Balázs Dezső: Halló! Itt Péter! Péter beszél! Egy budapesti zsidó család története az 1944-es esztendőben

A könyv címében szereplő fiú történetéről sokan hallhattak, hiszen nagy port vert fel a közelmúltban a nyilas Zentai Károly kiadatásának ügye. Az ellene szóló vád Balázs Péter brutális meggyilkolása volt az Aréna úti nyilasközpontban.
Ezt a könyvet, amely eredetileg közvetlenül a vészkorszak után jelent meg, a fiát elvesztő édesapa írta. Ám a kötet megjelenésekor az apa még nem jutott el a nyomozásában a vád megfogalmazásáig. A visszaemlékezés éppen ezért az apa története. Az apáé, akinek döntenie kell, feltegye-e a sárga csillagot, keresse-e reménytelenül elveszettnek látszó fiát, vagy a családja többi tagját védje. Mindeközben ki kell szabadulnia az Andrássy út 60.-ból, amikor elhurcolják, és búvóhelyeket kell találnia magának és a családjának is. Balázs Dezső története a kétségbeesett rohanás története a halál szakadéka mellett.
A kötethez Kéthly Anna írt előszót, aki 1946-ban még a Nemzetgyűlés alelnöke és az MSZDP parlamenti vezetője volt. Így ajánlja a könyvet: „Az apa, amikor emléket állit partizánfiának, ezer és ezer makacs, meg nem alkuvó és életét feláldozó társának állít emlékjelet, akiknek hősiessége nélkül csak szégyen és undor kerülhetne történelmünk lapjaira.”
A szöveget az eredeti helyesírással közöljük, a borító előlapja is a korabeli kiadáséval egyezik meg. A kiadói előszó bemutatja a Balázs Péter-ügy utótörténetét egészen a Zentai elleni sikertelen kiadatási eljárásig.

Kapcsolódó tartalom

Amit a tankönyvekben biztosan nem talál meg - interjú a szerző unokájával a Könyv Gurun

A Halló! Itt Péter! Péter beszél! – Egy budapesti zsidó család története az 1944-es esztendőben több szempontból is különleges olvasmány. A könyv ugyanis nem most született, hanem nagyjából 75 évvel ezelőtt, a második világháborút követő hónapokban. Szerzője, Balázs Dezső budafoki ügyvéd, aki elmeséli az 1944-es év históriáját, elsősorban a saját és családja életét a vészkorszak legnehezebb időszakában. BŐVEBBEN© 2008-2021 Ad Librum Kft.