publisher==

Az Ad Librum kiadói csoport könyveinek katalógusa

Ad Librum, Személyes Történelem, Könyv Guru

Szociográfia Bodonyról, bodonyiaktól, nemcsak bodonyiaknak - egy ezer fő alatti település lehetőségei az ezredforduló után, mely sok más falura is jellemző, számos régi és új fotóval.

Szerzői kiadás, 2008.

200 oldal A5 240 gr. 2390 Ft ISBN 978-963-87819-0-1

Megvásárolható: Könyvesbolt.Online

Béres M. Léna: Menni vagy maradni?

Trencsényi Imre ajánlása a Menni vagy maradni?-hoz

„… Maga Szabó Zoltán egy Észak-magyarországi falu szociális anatómiájával (A tardi helyzet) tette le a garast, majd a „Palóctáj” átfogóbb szociográfiájával folytatta tényirodalmi munkásságát. Ám a Cifra nyomorúságban, sajnálatunkra, n

Trencsényi Imre ajánlása a Menni vagy maradni?-hoz

„… Maga Szabó Zoltán egy Észak-magyarországi falu szociális anatómiájával (A tardi helyzet) tette le a garast, majd a „Palóctáj” átfogóbb szociográfiájával folytatta tényirodalmi munkásságát. Ám a Cifra nyomorúságban, sajnálatunkra, n

[Trencsényi Imre és Szabóné Stefán Edit ajánlásai]()

Trencsényi Imre ajánlása a Menni vagy maradni?-hoz

„… Maga Szabó Zoltán egy Észak-magyarországi falu szociális anatómiájával (A tardi helyzet) tette le a garast, majd a „Palóctáj” átfogóbb szociográfiájával folytatta tényirodalmi munkásságát. Ám a Cifra nyomorúságban, sajnálatunkra, nem találkozunk a Parád melletti (vagy inkább mögötti) zsákfalu, Bodony említésével. De talán nem is kell sajnálnunk, hiszen napjaink szociográfusa (éledezne a műfaj?) nem kényszerül ismétlésekre a múltat illetően. Igaz, nem is elsősorban a múlt érdekli, hanem a „süllyedő” falu jelene – és legalább ennyire: jövője. Hisz maga is e falu szülötte – és a látlelet megírásakor lakója is. De nem csak lakója, hanem elszivárgó értelmiségének képviselője is (maga is az „elszivárgás” állapotában).

Nem csinál titkot érintettségéből. Sőt munkájának gerincvonalába helyezi saját dilemmáját: „menni vagy maradni?” Ez a tépelődés mintegy logikai váza a fölsorakoztatott tényeknek, melyeknek egyik része azt látszik bizonyítani, hogy érdemes (lenne) itt maradni és kreatív gondolkodású értelmiségiként érdemlegesen hozzájárulni a falu boldogulásához – mindazon tények ellenében, amelyek azt sejtetik, hogy a jelenlegi világgazdasági áramlatokkal szemben a ma élő felnőtt nemzedéknek kevés az esélye kivárni az adott kistérség ökológiai szempontú felértékelődését.

Ám az írást – melynek szövetében ugyan sajátosan keverednek a vallomásosságból eredő egyértelműen irodalmi elemek a gyakorlati tervező-szervező mindenes szakmai nyelvezetével – mindenképpen fölértékeli, hogy „a bodonyi helyzet” nem csupán az adott, éppen ilyen nevű Heves megyei falura jellemző…

Van tehát e könyvben társadalomkritika, ami hagyományos beállítódásunknak megfelelően „olvasmányossá” teszi, de van benne annyi „pozitív gondolkodás” is, amennyi ahhoz kell, hogy a tehetetlenség beismerése helyett megoldás-keresésre ösztökélje az olvasót…”

Trencsényi Imre

Szabóné Stefán Edit ajánlása a Menni vagy maradni?-hoz

„… Ez a kissé szabálytalan szociográfia, egy önvallomás, amely tükrözi a bodonyi élet sokszínűségét és összetettségét. Az olvasó úgy érzi: el kell ebbe a kis faluba menni, szétnézni és megérteni az ott élők faluhatáron átnyúló helyzetének szépségeit és gyötrelmeit egyaránt. … Bízom abban, hogy sokakat megérint majd ez a munka, velem is ez történt. Hiszem azt, hogy mindenki tehet valamit azért, hogy a menni vagy maradni alapkérdés keserűsége pozitív irányban változhasson.”

Szabóné dr. Stefán Edit


© 2008-2022 Ad Librum Kft.