publisher==

Az Ad Librum kiadói csoport könyveinek katalógusa

Ad Librum, Személyes Történelem, Könyv Guru

Szerzői kiadás, 2014.

212 oldal 148x210 mm 325 gr. 2900 Ft ISBN 978-963-87819-7-0

Megvásárolható: Könyvesbolt.Online

N. Diviki Emma: 175 éves a füzesgyarmati Gacsári Krónika

Jelen gyűjteményes mű magába foglalja „A Füzes Gyarmati Helvéziai Hitvallású Szent Ekklézsiának Krónikája” című művet és az íróját, Gacsári Istvánt méltató írásokat és idézeteket, valamint először közöli, 175 éves Krónika teljes, eredeti szövegét.

Cél: Méltón emlékezni a 175 éves Krónikáról, s egyben lehetővé tenni, hogy végre, bárki hozzáférhessen, olvashassa.

Gacsári István hitvallása; szülőföldje múltjának, őseinek megismerése, minden hazafi számára elengedhetetlen. A nemzet felemelkedésének záloga, a múlt ismerete. Krónikájával ehhez akart hathatós segítséget nyújtani.

Helytörténeti írása nemcsak Füzesgyarmat és a környező települések, hanem a nemzet számára is pótolhatatlan értéket képvisel. Munkásságán keresztül bepillantást enged az ország történetébe és népe életébe.

Családkutatáshoz is jelentős forrásanyagot hozott létre. Gacsári István Krónikája egyedülálló a maga nemében. Lelkipásztori hivatása révén, személy szerint ismerte szülőföldje népét. Krónikájában név szerint felsorolta valamennyi hivatalt betöltő nevét és a szolgálatuk évét. Mintegy 176 családot sorol fel, származási helyük megnevezésével. Ezzel nagy segítséget ad, nemcsak a helyben lakók, hanem az elszármazottak, akik ma már az ország egész területén megtalálhatók, vagy az ország trianoni határán kívül rekedtek számára, hogy őseikre rátaláljanak.

Magatartásával példát mutatott Krónikájával minden magyarnak üzent. Ismerjük meg üzenetét!


© 2008-2022 Ad Librum Kft.