publisher==

Az Ad Librum kiadói csoport könyveinek katalógusa

Ad Librum, Személyes Történelem, Könyv Guru

Az ENSZ Közgyűlés valaha volt egyetlen magyar elnökének emlékiratai sok fotóval.

Ad Librum Kiadó, 2010.

200 oldal 140x200 mm 246 gr. 2500 Ft ISBN 978-615-5014-56-7

Megvásárolható: Könyvesbolt.Online (1790 Ft!)

Hollai Imre: Út az Elnökséghez

Nem életrajzot szándékozom írni, csak az életről, a saját életemből egy-egy fölvillanást, amelyből a jó szándékú érdeklődő kiérezheti, honnan jöttem, hová jutottam, milyen gyötrelmek árán és milyen mélyről indulva értem el a diplomáciai pályán olyan eredményt, amely a magyar diplomaták közül eleddig csak nekem adatott meg; milyen út vezetett az ENSZ Közgyűlés elnöki székéig. Ez az út nehéz, küzdelmes éveket jelentett egy olyan ember életében, aki sohasem gondolhatott arra, hogy olyasmit ér el, amit végeredményben nem remélt, de mégis elért. A könyv célja, hogy rávillantson arra, hogyan lehet olyan valakiből is sikeres ember, aki egész mélyről jött, és aki mindig kisebbségi érzésekkel küzdött. Akiben mindig ott volt a gondolat, hogy fölkészültsége, tanultsága, olvasottsága, elméleti, kulturális ismeretanyaga mindig kevesebb volt, mint szerette volna. És az volt az érzése, többet kellene tudnia ahhoz, amilyen feladatot éppen el kellett látnia. Minden sikeres pálya elérésének feltétele a szorgalom, a helytállás, sok más ember jó példája és az ezekből levont tanulság sokszor úgy, hogy később jön rá az ember, mit miért volt érdemes nem elfelejteni.

Magyarország 1955 decemberében lett az ENSZ tagja. Az ezzel kapcsolatos diplomáciai munkában a kezdetektől részt vettem. Ez a könyv ENSZ tagságunk 55. évfordulójára és életéveimre is emlékeztet.

A szerző 1925-ben született és fiatalon ipari munkásként dolgozott. Továbbtanulva 1949-ben a Külügyminisztériumban kezdett dolgozni. 1956-ban kezdődött külügyi szolgálata New York-ban mint Magyarország ENSZ képviseletének helyettes vezetője. Itt 1960-ig dolgozott, majd 1963-tól Görögországban teljesített diplomáciai szolgálatot nagykövetként. 1970-től külügyminiszer-helyettes volt, majd 1974–1980 között ismét az ENSZ-ben képviselte Magyarországot mint nagykövet. 1982-ben az ENSZ Közgyűlés elnökévé választották. Eddig egyetlen magyar elnökként fényképe az ENSZ székháza csarnokában, az elnökök falán látható.


© 2008-2022 Ad Librum Kft.