publisher==

Az Ad Librum kiadói csoport könyveinek katalógusa

Ad Librum, Személyes Történelem, Könyv Guru

Szerzői kiadás, 2008.

160 oldal A5 1990 Ft ISBN 978-963-87830-5-9

Megvásárolható: Könyvesbolt.Online

Kiss Mónika Dorota: Közhatalmi intézmények a helyi önkormányzati jogrendszerben

A közhatalmi közösségi formák jogi kérdéskörei és aspektusai olyan területei a helyi önkormányzati jogrendszernek, amelyek általánosan közvetett és közvetlen alakzatokra tagolódnak. Ebből következően a szerepük, az intenzitásuk eltérő és változatos. Olyan területei ezek az önkormányzati jognak, ahol, amelyekkel kapcsolatban a képviselő-testületek helyi jogszabályalkotásának tükröződnie kell.

A közhatalmi intézmények olyan jogintézményei az önkormányzati jognak, amelyek segítségével, amelyek által a jogosultak a helyi, önkormányzati típusú hatalmukat kifejthetik, megvalósíthatják. Ezen intézmények nélkül nincsen se közvetett, se közvetlen helyi hatalomgyakorlás, ezért ezek a fórumok egyben alapintézményei is az önkormányzatiság biztos működésének.

Az érdeklődő - akár gyakorlati szakemberként, akár elméleti kutatókén vagy akár laikusként - e kiadvánnyal mintegy ízelítőt kap a helyi önkormányzati rendszer környezetében meglévő, megbújó olyan jogintézményekről, amelynek maga is részese, jogosultja az önkormányzás mindennapjaiban, amely segítségével közhatalmi tényezővé, formálóvá válik a helyi népszavazás, a népi kezdeményezés, a közmeghallgatás, a falugyűlés vagy éppen a képviselő-testület nyilvános ülésén való részvétele által.


© 2008-2022 Ad Librum Kft.