publisher==

Az Ad Librum kiadói csoport könyveinek katalógusa

Ad Librum, Személyes Történelem, Könyv Guru

Mit kezdjen a büntetőjog azzal, ha a barlangban rekedt, éhhalál szélén levő négy ember megöli és megeszi az ötödik társukat?

Storming Brain, 2018.

304 oldal 140x200 mm 357 gr. 3990 Ft ISBN 978-615-5758-08-9

Megvásárolható: Könyvesbolt.OnlineBooklineLibriLíra

Ebook: eKönyv.huGoogle Könyvek

Mészáros Ádám Zoltán: Szükség törvényt bont? Az ártatlant sújtó szükségcselekmények a büntetőjogban

Olvasson bele! Google Books Vélemények: Moly

Mit kezdjen a büntetőjog azzal, ha a barlangban rekedt, éhhalál szélén levő négy ember megöli és megeszi az ötödik társukat? Mi legyen azokkal, akik a süllyedő hajóból tengerbe dobták a társaikat, hogy életüket mentsék? Népi bölcsesség szerint a „szükség törvényt bont” avagy „szükség vasat tör”. A monográfia az antikvitás óta ismert problémát, az ártatlant sújtó szükségcselekmények kérdését és a büntethetőségi akadályok erkölcsi megalapozottságát vizsgálja. A jelen kötet újszerű megközelítésben, átfogó módon dolgozza fel a végszükség, a kényszer, a fenyegetés és a jogszabály engedélye alapján tanúsított magatartások büntetőjogi kérdéseit és morális dilemmáit, kitérve azok alkotmányjogi problémáira is.

“A jog, az emberi természet és az erkölcs útjai néha elválnak egymástól”

“A technológia fejlődésével növekszik mind a végszükségre, mind a kényszerre és fenyegetésre illetve a jogszabály engedélyére való hivatkozás lehetősége, azonban ezidáig ezen élethelyzetek jogalkotói, jogalkalmazói és jogirodalmi berkekben is marginális figyelmet kaptak” – hívja fel a figyelmet új kötete kapcsán Mészáros Ádám Zoltán. A Szükség törvényt bont? Az ártatlant sújtó szükségcselekmények a büntetőjogban című monográfia a Storming Brain kiadó gondozásában jelent meg a napokban. A jogász szerző, aki doktori disszertációját publikálta könyv alakban, az interjúban beszél arról, hogy milyen, erkölcsileg nehezen megítélhető eseteket vizsgált, hol kell szerinte fejleszteni a jogrendszert és miért kell saját magát függetleníteni az elborzasztó vagy felkavaró esetektől.


© 2008-2022 Ad Librum Kft.